torstai 27. tammikuuta 2011

Viehättävä Melaka

Kuala Lumpurista päädyimme tänne Melakaan, joka kuuluu George Townin kanssa Unescon maailmanperintöluetteloon. Innostuimme paikasta, kun eräs Sametilla tapaamamme ranskalainen nainen tätä meille niin kovin suositteli. Tänne pääsi kätevästi 2,5 tunnissa Kuala Lumpurista. Ensiksi otimme Ancasa hotellin edestä bussin Bukit Jalilin bussiterminaaliin (lippu maksoi 2 MYR). Bussi lähti lähes samantien kohti Melakaa ja tämän osuuden hinta oli 13 ringittiä. Bussi jätti meidät Melakassa Melaka Sentral -bussiasemalle. Tuolta otimme sitten bussin Chinatownin lähellä olevaan Melaka Rayan kaupunginosaan (bussi nro 17, 1 ringitti).

Tervetuloa Melakaan
 Löysimme aivan samantien todellisen helmen majapaikaksi. Paikka on ollu pystyssä reilun kuukauden ja oikein hohtaa uutuuttaan. Kylppäri on aivan mahtavan siisti ja lattiat ovat laminaattia. Hintaa tämä Travellers Planet Hostel ottaa tästä kahen hengen huoneesta ilmastoinnilla ja WiFillä 50 ringittiä/yö (pienemmät ilman kylppäriä taitaa olla 20-30 ringittiä). Omistaja oli aivan ihmeissään siitä, miten me löysimme tien hänen hostelliinsa. Tähän mennessä ei ollut kukaan vielä vain kävellyt sisään, vaan kaikki varaukset oli joko netin kautta tai tuttavien kautta. Hintaan kuulu myös paahtoleipää ja teetä aamuisin. Täällä on oikein viihtyisä yhteinen oleskelutila, jossa on telkkari sekä matkakirjoja ja muuta kirjallisuutta (saa vaihtaa omia kirjoja 1:1). Täällä on myös yhteiskäytössä oleva keittiö, jossa voi kokata itelleen sapuskaa. Saatiinpa vielä likaset vaatteetki pesetettyä 10 ringitillä (3 kg). Omistaja istui tässä yhtenä iltana meidän ja kahen muun asukin kanssa ruokapöydän ääressä ja auttoi suunnittelemaan matkareittejämme eteenpäin, eli tämä on kyllä ihan täyden palvelun hostelli.

Satuimme onneksi Melakaan sunnuntaina, sillä täällä on aina viikonloppuisin markkinat ja hirmuisen pitkä Jonker Walk -katu, joka oli pullollaan kaikenlaisia kojuja. Melakan läpi kulkee joki, jonka varrella on aivan ihania ruokapaikkoja. Olin kuvitellut Melakan keskustan olevan aivan tosi tosi pieni, joten olin tosi yllättynyt siitä, että täällä on monta isoa ostoskeskusta.

Jonker Walk                            Baaritiski, jolta myytiin hajuvesiä
Ravintola joen varrella
Värikkäiden varjojen luona meidän suosikki lounaspaikka                                 

Turistit kulkevat ympäriinsä polkupyöräriksoilla, jotka ovat toinen toistaan hienommin koristeltuja (hinta 40 ringittiä/h = 10 €). Melakan keskustassa on erittäin kauniita rakennuksia ja erityisen ihana on Stadthuysin ja Kristuksen kirkon edessä oleva hollantilainen aukio (punainen aukio), jonka keskellä lorisee Victoria-suihkulähde (peräisin ajalta, jolloin englantilaiset olivat miehittäneet Melakan ja suihkulähde siis nimetty kuningatar Victorian mukaan).

Polkupyöräriksoja
Punainen aukio
Melakan katukuvassa näkyy monien uskontojen kirjo. On hindutemppeleitä, kiinalaisia temppeleitä, moskeijoita ja kirkkoja. Toisena hetkenä korviin kantautuu rukouskutsu moskeijasta ja hetken päästä saattaa kuulua kirkonkellojen kilkatus. Aika mainiota! Melakan historia onkin tosi värikäs. Ensiksi tänne tunkivat portugalilaiset, kun Intian Goa ei heille enää riittänytkään. Tuon jälkeen puskivat paikalle hollantilaiset ja hollantilaisten jälkeen vielä britit, eli kovalle on kaupunki joutunut.

Maanantaina vietimme laiskottelupäivän, joten tiistaina kiertelimme sitten sitäkin enemmän. Kävelimme aamupäivällä Bukit Chinalle (Kiinalainen kukkula), jossa on suurin Kiinan ulkopuolella oleva kiinalainen hautausmaa. Alue onkin kyllä tosi valtava. Kukkulan nimi ei kuitenkaan tule hautausmaasta, vaan se on saanut nimensä palatsin mukaan, joka rakennettiin kukkulalle kiinalaisen prinsessan asumukseksi. Tämä prinseesa oli siis nimeltään Hang Li Poh ja hän avioitui Melakan sultaani Mansur Syahin kanssa ja tämä avioliitto sitten vahvisti Melakan ja Kiinan suhteita.Vähän matkan päässä kukkulalta oli muistomerkki kiinalaisille uhreille, jotka joutuivat japanilaisten kynsiin, kun japanilaiset miehittivät Melakan 15.1.1942. Tuhannet kiinalaiset menettivät henkensä, kun japanilaiset teloittivat heidät hyvin barbaarisilla ja epäinhimillisillä tavoilla. Japanilaiset esimerkiksi hautasivat kiinalaisia hengiltä sekä heittelivät lapsia ilmaan ja ottivat heidät sitten kiinni pistimillä. Kun japanilaisilta oli sitten vapauduttu, keräsivät Melakan kiinalaiset ruumiit ja hautasivat Bukit Chinalle.

Bukit Chinan jälkeen kapusimme Pyhän Paavalin kirkon jäännöksiä katselemaan. Pyhä Francisco Xavier haudattiin väliaikaisesti Paavalin kirkkoon, mut siirrettiin sieltä sitten Intian Goaan. Tullessamme alas Paavalin kirkolta, alitimme A`Famosan portin (Porta de Santiago), joka on Melakan kuulusin monumentti ja toimii porttina tähän historialliseen Melakaan.

Paavalin kirkko
A`Famosa

 Iltapäivällä olikin aika pistäytyä pikkuruisella jokiristeilyllä (9 km). Lippu tälle 45 min kestävälle risteilylle maksoi 10 ringittiä (2,5 €). Jokiristeilyllä saatiin ihailla kauniita rakennuksia, alittaa hienoja erilaisia siltoja ja nähtiinpä taas myös hauskoja varaaneja. Matkan varrella oli monessa esitteessä mainostettu Pirate Park, joka oli kyllä melkosen köyhä ilmestys. Pirate Parkissa oli siis 2 laitetta: maailmanpyörä ja viikinkilaiva. Jokiristeilyllä ohitettiin myös erittäin viehättävä malesialainen kylä, jossa oli toinen toistaan upeampia perinteisiä malesialaiseja koteja.Varaani ottaa rennosti

Tonne malesialaiseen kylään oli vielä lähdettävä tekemään iltakävely, jotta sai ihailla taloja tarkemmin. Illalla joen varressa loisti joka puolella värikkäitä valoja!

Malesialainen talo
Hieno silta
Yhdessä kohtaa oli jopa hieno valo- ,vesi-, ja äänitaideteos, jota useat ihmiset olivat pysähtyneet katselemaan/kuuntelemaan. Joen varressa oli muutama kuppila, jossa nuoriso oli istumassa iltaa ja vähän matkan päässä noista ravintoloista paikalliset hoilasivat kovaan ääneen karaokea. Ei taas menny tääkään iltakävely niin ku elokuvissa, sillä jotenki taas onnistuin jäämään jonkun linnun maalitauluksi ja mun päähän läsähti hirvee kasa mustaa KAKKAA! Siinä hetken taas ihmeteltyäni mahrottoman hyvää tuuriani, päätin astella vieressä olevaan hotelliin tukkapesulle. Pakkohan mun oli tätä onnettomuutta valottaa hotellin respan ukolle ja se sai kyllä hyvät naurut. Se sano, että olen kyllä todella onnekas, jos ihan vaan kadulla kävellessä tollanen pommi sattuu kohalle. Kyllähän se multa onnistuu, onhan se jo nähty!

Taidetta
Pirate Park

Illan päätteeksi piipahdimme sitten vielä hetkeksi Discovery Cafe nimiseen kuppilaan, jossa toimii myös guest house. Discovery Cafe näyttää olevan aika suosittu ja me kuulimmekin paikasta jo Kuala Lumpurissa joltain sälliltä. Eilen illalla siellä esiintyi taas joku tyttönen tietokoneelta tulevan musiikin säestämänä ja siellä se taitaa kuulemamme mukaan esiintyä ihan joka ilta. Kaiken kukkuraksi käynnissä ovat vieläkin joulunajan oluttarjoukset. Toinen tosi suosittu paikka näytti olevan The Geographer`s Cafe, joka oli ainakin tässä yks ilta ihan ääriään myöten täynnä ku käveltiin siitä ohi. Muuten täällä on iltasin aika rauhallista kun päiväretkeläiset ovat lähteneet matkoihinsa (päivällä niitä tuleekin ihan bussilasteittain).

Tää keskiviikko onkin sitten ollu tosi sateinen, joten muuta ei olla tehty ku käyty tuolla Stadthuys-museossa (pääsylippu 5 MYR = 1,30 €). Museo oli kyllä mun makuun, sillä se esitteli hienosti malesialaista kulttuuria ja Melakan historiaa. Mukava osuus, jossa esiteltiin malesialaisia hääperinteitä. Tällä osastolla oli näytillä muutama hääpuku (50-luvulta ja 90-luvulta), tavallisia häälahjoja (entisaikoina ja nykyään) ja perinteinen morsiushuone.

1950-luku                                                     1990-luku
Museoon oli lavastettu esimerkiksi vanha leipomo, kahvila, kirjakauppa, riisiviljelmä ja perinteinen malesialainen koti. Näytteillä oli myös eri historian vaiheita kuvaavia tauluja, vanhoja astioita/esineitä, rahoja ja aseita.
Ei mahtus montaa tällasta rahaa kukkaroon

Aikaa meillä sitten meni tuolla museossa niin paljon, että emme enää ehtineet laivamuseoon, joka olis kai ollu kans käymisen arvonen. Toi museo on siis tehty laivaan, joka on rakennettu uponneen portugalilaisen laivan (Flor De La Mar) mukaiseksi. Tää Melaka on kyllä tehny meihin suuren vaikutuksen. Toi joen varsi ja hollantilainen aukio ovat tosi ihania sekä kadut tolla Jonker Walkin puolella jokea. Noilla kapeilla kaduilla on monia taidegallerioita, pieniä vaateliikkeitä, käsityökauppoja, herkkumyymälöitä (esimerkiksi kuuluisa Pineapple Tarts House) ja ravintoloita.
Puoteja
St. Francis Xavierin kirkko           Merkki ystävyydestä hollantilasiten kanssa

2 kommenttia:

 1. No jo on monipuolinen paikka,vautsi vau!!!
  Varaanit on söpöjä!!!(Tuli Bangkok mieleen)
  Kakatonta Singaporea!!!

  Haleja ja suukkoja kumpaisellekin,Päivi.

  VastaaPoista
 2. Joo oli kylla aivan mielettoman ihana paikka! Singapore onneks vaikuttais olevan taysin kakaton paikka:) Haleja!

  VastaaPoista