maanantai 28. helmikuuta 2011

Hanoi

Nyt ollaan muutama päivä pyöritty täällä Hanoissa ja kovasti ollaan kaupungin menosta tykätty. Hanoi on tosissaan aika vaatimaton ja sottunen kaupunki, mut niin ihanan eloisa. Liikenne on ihan tosi kaoottista ja tää jengi ei oo tosiaan mistään liikennesäännöistä koskaan kuullutkaan. Torvet soivat ihan taukoomatta ja mopoja viuhtoo ohi joka suunnasta, joten koko ajan saa olla silmät auki ku tuolla käppäilee. Kaupungista löytyy aivan ihania ruokapaikkoja ja iltasin kadun varret täyttyvät kaljaa juovista ihmisistä, jotka istuvat pikkuruisilla muovituoleilla. Olut on ihan uskomattoman halpaa, eli 0,5 l pullon saa ravintolassa alle eurolla ja jossain mainostettiin tuoppia 4000 dongilla, jolloin yhdellä eurolla saa 7 tuoppia.


Muovijakkarabaari
Maanantai vietettiin lepäillessä, sillä nyt oli Antin vuoro parannella Indonesiasta saatuja vatsavaivoja. Mitäköhän ne meille oikeen syötti :) No se ei tee pahaa välillä lepäillä, ku välillä tuntuu että ollaan vaan lennetty. Sen verran ulkoiltiin, että pääsin markkinoille ja sain ostettua upeat 1,80 € maksavat kengät vanhojen risojen tilalle! Käytiin me myös herkuttelemassa ihanassa Yummy-jälkkäripaikassa.

Kengät 1,70 €
Ihana Yummy
Tiistaina lähdettiin heti aamusta liikenteeseen nautittuamme hotellin ilmasen sämpyläaamiaisen. Eka vierailukohde oli Van Mieu eli kirjallisuuden temppeli (sisäänpääsy 10 000 dongia ja mä pääsin opiskelijakortilla puoleen hintaan = 0,35 € ja 0,18 €). Tämä nähtävyys ei sinänsä ollut mielestäni kovin kaksinen, mutta temppelin viheralueet oli hyvin hoidettuja ja alueen arkkitehtuuri oli hyvin vanhaa, eli se oli peräisin 1000-luvulta.

Neljä pilaria ja suuri portti

Vietnamin ensimmäinen yliopisto sijaitsi tällä alueella ja yhdellä temppelin kolmesta pihasta, oli 82 kivistä taulua, joihin oli kaiverrettu 1304:n vuosina 1442 - 1779 valmistuneen tohtorin nimi. Kivitauluja kannattelivat kiviset kilpikonnat, jotka symbolisoivat tervettä ja pitkää elämää.

Kivitaulu, jossa valmistuneiden tohtorien nimiä
Iltapäivällä menimme käymään Hoa Lon vankilamuseossa eli Hanoi Hiltonissa, niin kuin USA:n sotilaat sitä kutsuivat sodan aikana.

Hanoi Hilton
Museo oli tosi mielenkiintoinen, sillä vankilalla on ollut pitkä ja vaihderikas historia. Vankila rakennettiin kuuluisan Hoa Lon käsityökylän paikalle ranskalaisten kolonialistien toimesta. Alunperin vankilaan joutuivat vietnamilaiset vallankumoustaistelijat, mutta myöhemmin pohjoisen vapauduttua, vankilassa tuomiotaan istuivat kaikenlaiset lainrikkojat.

Poliittisia miesvankeja

Vuosina 1964-1973 vankilaan joutuivat Pohjois-Vietnamia pommittaneet amerikkalaiset sotilaslentäjät, jotka saatiin ammuttua alas. Yksi kuuluisimmista vangeista oli senaattori John McCain, joka yritti itsemurhaa kahdesti tuomionsa aikana ja jota kidutettiin niin että hän ei saa nostettua käsiään päänsä yläpuolelle.


Giljotiini

Vankien pakoreitti

Illalla oli sitten luvassa vähän kevyempää nähtävää, sillä olimme ajatelleet mennä katsomaan kuuluisaa vesinukketeatteria. Olimme lukeneet, että näytöksiä on neljä illassa ja ajattelimme mennä klo 20 näytäntöön. Meille ei sitte tullu mieleenkään, että nukketeatteri vois olla niin suosittu, ettei sinne saisi lippuja samalle illalle. Lippuluukulla meitä odotti lappu, jossa esitysten kerrottiin olevan loppuunmyytyjä kolmeksi päiväksi eteenpäin. Jäin siihen sitten pyörimään, ku en millään halunnu uskoa lippujen olevan loppu. Onneks jäinki, sillä yks pariskunta tiesi sitten kertoa, että joskus lippuja sai tosissaan lunastettua 5 minuuttia ennen näytöksen alkua, ja me oltiin tällä kertaa juuri niin onnekkaita. Jouduimme kuitenkin maksamaan kaikkein kalleimmat liput eli 100 000 dongia (3,50 €), joka tosin ei ollut sekään yhtään kallis (halvemmat liput 40 000 ja 60 000 dongia). Nukketeatteri oli ihan mukavaa viihdettä, mutta eniten muhun kuitenkin teki vaikutuksen esityksessä soitettava musiikki ja aivan erityisesti yksi tosi ovela soitin, jonka ääni oli aivan mahtava.

Vasemman puoleinen nainen soittaa outoa soitinta

Tänään heräsimme sitten tosi aikasin, sillä päätimme kiertää tuon Ho Chi Minh Mausoleum -kompleksin. Käveleminen ei jotenkaan heti aamusta innostanut, joten Antti huikkas meille mopotaksin ja niin me sitten huristeltiin kolme päällä mopedilla (noin 4 km matka makso 40 000 dongia =1,40 €). Tämän edesmenneen presidentin palsamoitua ruumista säilytetään siis tuolla mausoleumissa ja se on todellinen pyhiinvaelluskohde. Ruumis lähetetään vuosittain kolmeksi kuukaudeksi "huollettavaksi" Venäjälle, mutta nyt sen piti olla paikalla (huolto kait syyskuu-joulukuu). Olin vielä muka ottanut hyvin selvää, että mausoleum on kiinni vain perjantaisin, mut eiköhän tuo ollu tietenki muuttunu ja paikka oli nyt maanantaina kiinni. Voi että otti pannuun!!!

En päässy sisään mausoleumiin
No kävimme sitten kuitenkin kattomassa kuninkaan palatsin alueen, jossa Ho Chi Minhin entiset kaksi kotiakin sijaitsivat. Kävimme myös hyvin hyvin erikoisessa Ho Chi Minhin museossa ja katsastamassa lotuksen mallisen yksipilarisen pagodan.

Puu hankaloitti kuninkaan palatsin kuvaamista

Yksipilarinen Pagoda
 Hotlalle palatessa eksyimme vielä Ma May kadun taloon numero 87, joka on restauroitu talo 1800-luvulta. Tämä talo No 87 on osa muinaisen korttelin entisöimisprojektia, joka on yhteistyöprojekti ranskalaisten ja vietnamilaisten kesken. Talo on rakennettu 1800-luvun lopussa ja silloin siinä asusteli yksi perhe. Vuosina 1954-1999 talossa asustelikin jo sitten 5 perhettä eli onneksi oli talossa sentään kaksi kerrosta. Entisöintiprojeksti aloitettiin kokeilumielessä juuri tästä talosta ja talon kunnostamien aloitettiin toukokuussa 1999 ja se saatiin valmiiksi lokakuussa samana vuonna. Vuonna 2004 talo oli sitten noteerattu jo ihan kulttuuriministeriössä asti. Talo oli tosi viehättävä ja erityisen vänkä yksityiskohta oli keskellä yläkertaa oleva parvekkeen tyylinen ratkaisu. Talossa tietenkin myytiinki kaikenlaista ja mukaan tarttu muistoksi ihana käsintehty kukkaro.

Söpö kukkaro
Huomenna onkin mahtava päivä, sillä lähdemme aamulla kolme päivää kestävälle Halong Bayn retkelle. Retkellä yövytään yksi yö laivalla ja yksi yö bungalowissa apinasaarella. Tämä on sitten Päivi ja Jarmo se teidän antama synttärilahja, eli kiitos teille siitä tuhannesti :)

Mahtava St. Josephin katedraali

2 kommenttia:

 1. Moikkasta muru!!!

  Onko oluessa jäitä!?
  Vietnam on niin ihana,varsinkin liikenne !!!
  Onneks rautavatsakin on kunnossa!!
  Vau minkä kukkaron olit ostanut,aivan ihana!!!!!

  Riemukkaan ihanaa Halong Bayn synttärimatkaa,pitäkää tosi kivaa!

  Rakkaille rakkaita terveisiä ja suukkoja!!
  Päivi ja Jarmo.

  VastaaPoista
 2. Päivi: Eivät laittaneet jäitä olueen, vaan ihan kylminä ne tarjoiltiin ja eivät ne noin kylmällä ilmalla lämmenneetkään. Retki oli kyllä aivan mahtava eli kiitoksia vielä kovasti! Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista